Your message was sent successfully

Κέρκυρα, το νησί και η πόλη της Κέρκυρας

Share

Τι είναι η Κέρκυρα;

Χάρτης της Κέρκυρας

Χάρτης της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα, ίσως το πιο πράσινο με την πυκνότερη βλάστηση αλλά και με το πιο πυκνό οδικό δίκτυο, ένα νησί με μεγάλη και σπουδαία ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση για περισσότερα από 3000 χρόνια.

Η Κέρκυρα έχει κατοικηθεί από τους παλαιολιθικούς ακόμα χρόνους, πολύ αργότερα έζησαν εδώ οι γνωστοί από την Οδύσσεια Φαίακες, γι αυτό έχει και το όνομα νησί των Φαιάκων η Φαιακία, ο Όμηρος την αναφέρει και ως Σχερία, κάποτε αναφερόταν και ως Δρέπανον και αυτό λόγω του δρεπανοειδούς σχήματός της.

Ακολούθησε το 775 π.χ η αποίκηση από τους Δωριείς της Ερέτριας ενώ λίγο αργότερα γύρω στα 750 π.χ ήρθαν οι επίσης Δωριείς Κορίνθιοι.

Είναι λίγο πιο μακρυά από τα νησιά του Αιγαίου αλλά αυτά που προσφέρει αξίζουν τον παραπάνω κόπο για να την επισκεφτεί κανείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει από τους αγαπημένους προορισμούς και των Ελλήνων τουριστών ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα που έχει αποκτήσει πανελλήνιο ενδιαφέρον με τα μοναδικά έθιμα που υπάρχουν μόνο εδώ, αλλά και τον Αύγουστο που γεμίζει με Έλληνες επισκέπτες.

Παρά το ότι βρίσκεται σχετικά μακρυά , μετά την κατασκευή της Εγνατίας οδού είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας ειδικά, αλλά και από την Αθήνα απέχει μόλις μισή ώρα με το αεροπλάνο.

Ο χρόνος που απαιτείται για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει το φέρυ για να έρθει με το αυτοκίνητο του έχει μειωθεί σημαντικά με τα νέα σύγχρονα και ταχύτερα φέρρυ σε λιγότερο από μια ώρα που εκτός από το λιμάνι της Κέρκυρας πιάνουν και στα νότια στο λιμάνι της Λευκίμμης.

Από που προέρχεται η ονομασία της Κέρκυρας;

Κατά τον μεσαίωνα το νησί πήρε το όνομα Κορυφώ, κατά μία εκδοχή από τις δύο κορυφές που υπάρχουν μέσα στη χερσόνησο του Παλαιού φρουρίου και κατά μιαν άλλη εκδοχή από τις δύο κορυφές του όρους Παντοκράτορα, της αρχαίας Ιστώνης, που φαίνονται όπως κάποιος πλησιάζει το νησί από μακρυά , είναι φανερό ότι από αυτό το όνομα προήλθε και η σημερινή διεθνής ονομασία Corfu.

Το όνομα Κέρκυρα το πήρε από την κόρη του θεού ποταμού Ασωπού Κόρκυρα που μεταφέρθηκε εδώ από τον θεό Ποσειδώνα όταν αυτός την απήγαγε και την έφερε εδώ όπου γεννήθηκε ο καρπός της ένωσης τους ο Φαίακας, αρχαϊστί Φαιαξ, ο γενάρχης των Φαιάκων, όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τη μυθολογία, το Κόρκυρα αργότερα έγινε Κέρκυρα σύμφωνα με τη Δωρική διάλεκτο.

Η πόλη της Κέρκυρας έχει ονομαστεί και Καστρόπολη επειδή είναι από τις ελάχιστες στον κόσμο που περικλειόταν εξ ολοκλήρου από τα τείχη των δύο φρουρίων.

Τοποθεσία και πληθυσμός

Είναι ένα νησί μεσαίου μεγέθους με έκταση 588 τετρ. χιλιόμετρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 πληθυσμό 101.113 κατοίκους, δηλαδή όσους έχουν μαζί όλα τα υπόλοιπα Επτάνησα, αν και ανεπίσημα οι κάτοικοι είναι περισσότεροι και πλησιάζουν τις 150.000, η πόλη της Κέρκυρας έχει 30.000 κατοίκους.

Από τη μία άκρη στην άλλη σε μήκος το νησί δεν ξεπερνά τα 61 χιλιόμετρα ενώ στο μεγαλύτερο πλάτος του τα 27, τα παράλια έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα.

Είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ανάλογα με το μέγεθος του αποτελεί το τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κυρίως ορεινό, στα βορειοανατολικά κυριαρχεί ο Παντοκράτορας, η αρχαία Ιστώνη, με υψηλότερη κορυφή τον Υψηλό Παντοκράτορα ανατολικά στα 914 μέτρα και το Στραβοσκιάδι δυτικότερα στα 849 μέτρα, η οροσειρά συνεχίζεται προς τα δυτικά με την Τρουμπέτα που δεσπόζει στο βορειοδυτικό τμήμα να είναι η ψηλότερη κορυφή με 600 μέτρα υψόμετρο.

Στη μέση του νησιού υπάρχει άλλος ορεινός όγκος, αυτός των βουνών του Σταυρού και των Αγίων Δέκα με υψηλότερη κορυφή πάνω από το χωριό των Αγίων Δέκα στα 600 περίπου μέτρα όπου υπάρχει και ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας, η άλλη κορυφή πάνω από το χωριό του Σταυρού έχει υψόμετρο 500 μέτρα και είναι σα να κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από τις Μπενίτσες.

Το νότιο τμήμα του νησιού είναι κυρίως πεδινό με μικρούς λόφους και δύο μικρά βουνά του Χλωμού και του Αγίου Ματθαίου.

Το κλίμα είναι γενικά ήπιο με όχι πολύ ζεστά καλοκαίρια και πολύ ήπιους χειμώνες, έτσι με εξαίρεση την κορυφή του πιο ψηλού βουνού της τον Παντοκράτορα, στην Κέρκυρα δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ, ο κάθε Κέρκυραίος στο νησί του θα δει χιόνι το πολύ 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Από το 2011 και με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στο νησί υπάρχει μόνο ένας δήμος, ο δήμος Κέρκυρας που προήρθε από τη συγχώνευση των μέχρι τότε 12 δήμων, δηλαδή των δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Θιναλίων, Λευκιμαίων, Κορρισίων, Παλαιοκαστριτών, Μελιτειαίων, Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Φαιάκων, Κασσοπαίων και Παρελίων.
Με 110.000 περίπου δημότες αποτελεί τον 12ο μεγαλύτερο δήμο στην Ελλάδα.

Στο νομό υπάρχει επίσης ο δήμος Παξών με έδρα τον Γάϊο και οι τρείς ομώνυμες κοινότητες στα διαπόντια νησιά.

Επιρροές από τους διάφορους κατακτητές

Πολιτιστικά η Κέρκυρα διαφέρει πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα, είχε την τύχη να μη γνωρίσει ποτέ την Τουρκική κατοχή αφού εκείνη την περίοδο αποτελούσε τμήμα του πανίσχυρου ναυτικού κράτους της Βενετίας, ήταν η εποχή που διαμόρφωσε και επηρέασε ριζικά και ουσιαστικά τον πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού και των κατοίκων.

Από τη μία η απολυταρχική στάση της άρχουσας φεουδαρχικής τάξης των ευγενών πυροδοτούσε συνεχώς λαϊκές αντιδράσεις και κινήματα και από την άλλη η παράλληλη ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού γενικά διαφοροποιούσε εντελώς το τοπίο σε σχέση με την κατάσταση της υπόλοιπης τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Τη Βενετοκρατία ακολούθησαν περίοδοι εξαρτήσεων από Γάλλους, δημοκρατικούς στην αρχή και αυτοκρατορικούς του Ναπολέοντα αργότερα, Ρώσους και τέλος Άγγλους μέχρι το 1864 όταν μαζί με όλα τα Επτάνησα ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα.

Κτίρια και μνημεία

Όλες αυτές οι επιρροές έχουν αφήσει τα σημάδια τους, έτσι στην Κέρκυρα υπάρχουν σήμερα κτίρια και μνημεία από τον μεσαίωνα αλλά και μεταγενέστερα μοναδικής ομορφιάς, ιδιαίτερα στην παλιά πόλη η οποία στην πραγματικότητα ήταν μία μικρογραφία της Βενετίας, χωρίς τα κανάλια βέβαια και εξακολουθεί να είναι έτσι.

Η Κέρκυρα διαθέτει πληθώρα μουσείων, μνημείων, πολιτιστικών κέντρων, εδώ ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο, εδώ υπήρχε εργοστάσιο ηλεκτρισμού από το 1850 που με την ένωση μεταφέρθηκε στον Πειραιά, είναι γνωστή η τεράστια Μουσική της παράδοση, στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν οι τρεις κύριες φιλαρμονικές δηλαδή η Παλαιά φιλαρμονική, η φιλαρμονική Μάντζαρος και η φιλαρμονική Καποδίστρια αλλά και σχεδόν σε κάθε χωριό υπάρχει και από μία.

Εδώ υπάρχουν το παλαιό και το νέο φρούριο, η μεγαλύτερη πλατεία ίσως της Ευρώπης η ονομαζόμενη Σπιανάδα, το Λιστόν, τόπος κατά το παρελθόν συνάθροισης των ευγενών και τώρα τόπος συνάντησης όλων των Κερκυραίων.

Τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ονομαζόμενα και παλαιά ανάκτορα που στεγάζουν πληθώρα μουσείων και εκθέσεων, το κτίριο της Ιονίου ακαδημίας του πρώτου Ελληνικού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1824, το κτίριο της Ιονίου βουλής, το κτίριο του Δημαρχείου που άρχισε να κτίζεται το 1663 αρχικά ως Στοά των Ευγενών (Loggia dei Nobili) και όπου αργότερα στέγαζε το περίφημο θέατρο του Σαν Τζιάκομο, τα ερείπια της Παλαιόπολης δηλαδή της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας στη χερσόνησο του Κανονιού δίπλα στα θερινά ανάκτορα και αναρίθμητα άλλα μνημεία πολιτισμού, δεκάδες μουσεία και άλλα.

Έξω από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί επίσης δεκάδες αξιοθέατα, το Αγγελόκαστρο, βυζαντινό φρούριο κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα, το Αχίλλειο, παλάτι που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ η αλλιώς Σίσσυ προς τιμήν του μυθικού Αχιλλέα που βρίσκεται στο χωρίο Γαστούρι 3 χιλιόμετρα βόρεια από τις Μπενίτσες, τη γέφυρα του Κάϊζερ χτισμένη από τον κάϊζερ Γουλιέλμο όταν αυτός αγόρασε το Αχίλλειο, το μουσείο θαλάσσης στις Μπενίτσες, το μουσείο ελιάς στους Κυνοπιάστες και δεκάδες άλλα αρχοντικά απομεινάρια του μεσαίωνα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χωριό.

Η Κέρκυρα εκτός των άλλων είχε και την τύχη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά να μην έχει χτυπηθεί ποτέ από ισχυρούς σεισμούς όπως δυστυχώς έχει συμβεί στην Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, γιατί βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το σεισμογενές γεωλογικό τόξο του Ιονίου σε πιο σταθερό κομμάτι του φλοιού, έτσι διατηρείται αναλλοίωτη η Μεσαιωνική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της παλιάς πόλης.

Συμβολή της Κέρκυρας στη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους

Επίσης γνωστή η τεράστια συμβολή των Κερκυραίων διανοουμένων στη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και είναι αναρίθμητες οι προσωπικότητες πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας που γεννήθηκαν, κατάγονται η έζησαν σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Κερκυραίοι διανοούμενοι και πολιτικοί

Χωρίς να αναφερθούμε καν στους εκατοντάδες νεότερους ανθρώπους της τέχνης κυρίως αλλά και άλλους διανοούμενους, στην Κέρκυρα γεννήθηκαν η έζησαν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο συνθέτης του Εθνικού μας ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός εγκαταστάθηκε και έζησε εδώ τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του, ο Σπύρος Σαμάρας συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου, ο Αντόνιο Βιβάλντι, οι ποιητές Γεράσιμος Μαρκοράς, Λορέντζος Μαβίλης, Ανδρέας Κάλβος, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης, ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος της Ρωσσίας Νικηφόρος Θεοτόκης.

Εδώ γεννήθηκε ο σπουδαίος οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας, η Αγία Φιλομένα, ο αείμνηστος ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης, ο Αλμπερτ Κόεν γεννήθηκε εδώ, η Βίκυ Λέαντρος επίσης, η Νανά Μούσχουρη, ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος καταγόταν από την Κέρκυρα, και εκατοντάδες άλλοι που είναι αδύνατον να χωρέσουν σε αυτήν εδώ τη σελίδα, ακόμη και ο Giaccomo Casanova πέρασε εδώ μεγάλο μέρος της ζωής του…

Η Κέρκυρα έχει δώσει και εξακολουθεί να δίνει πάρα πολλά στην Ελλάδα τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά με την τεράστια τουριστική ανάπτυξή της χωρίς απαραίτητα να έχει πάρει ανάλογα αυτά που σίγουρα θα άξιζε…

Περιβάλλον και βιοποικιλότητα

Περιβαλλοντολογικά η Κέρκυρα αποτελεί σίγουρα μία ολόκληρη Ήπειρο σε μικρογραφία, διαθέτει κάθε είδους τοπία με απίστευτες εναλλαγές, από καταπράσινα δάση η βουνά μέχρι ερημωμένες αμμώδεις ακτές που θυμίζουν Σαχάρα και όλα αυτά να περιλαμβάνουν μοναδικά οικοσυστήματα με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, υπάρχουν εκατοντάδες είδη πτηνών, άγριων ζώων, εντόμων αλλά και όλα τα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Φυσικά το δέντρο που κυριαρχεί είναι η ελιά αλλά και όλα τα εσπεριδοειδή.

Η Κέρκυρα με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση και το πλουσιότερο έδαφος στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε όλους τους τομείς της παραγωγής, αλλά η εξέλιξη του τουρισμού και άλλοι παράγοντες οδήγησαν τον πληθυσμό σε άλλες δραστηριότητες.
Σίγουρα η Κέρκυρα είναι ένα νησί που αξίζει να επισκεφτεί κανείς με κάθε τρόπο, για να το εξερευνήσει δε φτάνουν δύο η τρείς εβδομάδες αλλά μήνες.

Αφήστε μια απάντηση